anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Schitul de la Sadinca azi – semintele duhovnicesti ale Parintelui Arsenie Boca

on September 11, 2013

In numarul 813 din 2008 al revistei “Formula As“, aparea un articol impresionant, intitulat “O prorocire implinita” (link aici), preluat mai tarziu si de site-ul Fundatiei Crestine Parintele Arsenie Boca” (link aici). La acea vreme, probabil ca Schitul de la Sadinca, din apropierea Sibiului, era practic necunoscut. Articolul citat, scris parca el insusi cu sufletul, zugraveste imaginea unui vrednic urmas al Parintelui Arsenie Boca, actualul staret de la Sadinca, Parintele David Stoica, si a traseului sau duhovnicesc. Inainte de a parcurge randurile si imaginile de mai jos, va invit sa cititi articolul din 2008 din Formula As, pentru a intelege la ce ne referim si a vedea ce s-a intamplat de atunci si pana azi, la Sadinca…

Articolul respectiv se incheia, din partea redactiei, cu precizarea ca “biserica din Sadinca este acum nepictata, iar schitul are inca mare nevoie de bani”.

***********************************************************************************

11 septembrie 2013: prima mea vizita la Sadinca

Moto: “Iesit-a semanatorul sa semene samanta sa. Si pe cand semana, unele seminte au cazut langa drum si au venit pasarile si le-au mancat. Altele au cazut pe loc pietros, unde n-aveau pamant mult, si indata au rasarit, pentru ca nu era pamantul adanc. Iar cand s-a ivit soarele, s-au palit de arsita si, neavand radacina, s-au uscat. Altele au cazut intre spini, dar spinii au crescut si le-au inabusit. Altele au cazut pe pamant bun si au dat rod: una o suta, alta saizeci, alta treizeci. Cine are urechi de auzit sa auda” (Pilda semanatorului – conf. Matei 13, 3-9).

Sadinca se afla la cca. 40km de Sibiu, pe soseaua catre Alba Iulia, insa foarte aproape de iesirea din Sibiu se vireaza dreapta catre statiunea balneara Ocna Sibiului. De acolo mai departe, inca vreo 20km, dincolo de mai rasarita comuna Loamnes si apoi satul Mandra, se iveste, intai urcand serpentine pe dealuri si apoi coborand partial, un satuc ce a renascut de curand, Sadinca:

DSC01884

DSC01886

La intrarea in satuc, pe dreapta, te intampina un portret pictat si incastrat in zid, al Parintelui Arsenie, insotit de text:

DSC01887DSC01888

In fata portii de intrare in manastire, un spatiu de parcare. Poarta de lemn, simpla, insa pe margini, un ancadrament sculptat cu motive nationale, amintind de portalurile de lemn sculptate de la manastirile unde a slujit Parintele Arsenie – la Sambata si la Prislop, dar si de poarta de la asezamantul monahal de la Sinaia.

DSC01889

Dincolo de poarta, surpriza mea este uriasa, fiindca regasesc – in copie desigur, picturi ce au fost zugravite de Parintele Arsenie in biserica de la Draganescu (pe care am vizita-o de curand). Sunt realizate in spatiul de intampinare a pelerinului imediat intrat pe poarta Sadincai, si cum citisem ca o vreme Parintele David s-a aflat si la Draganescu, m-am gandit ca a gasit de cuviinta sa aduca si aici, franturi de revelatie divina, asa cum a primit-o Parintele Arsenie, acolo, langa Bucuresti. Pictura de la Sadinca, de sub poarta, este o incercare reusita de multiplicare vizuala a spatiului sacru de la Draganescu, asa cum se va vedea mai jos, in poze. Iisus Pantocrator de la Draganescu a fost transpus de asta data pe tavanul turnuletului de la intrare. Pe peretii laterali de sub poarta sunt scene reproduse de la Draganescu, inclusiv aceea a monahului rastignit…

In curte, o troita de lemn la baza careia un bolovan mare cu o incrustatie alba interesanta – semn ca Parintele David a preluat si aceasta dragoste a Parintelui Arsenie – pentru crucile de lemn si pietrele de forme si estetici naturale deosebite. Ici-colo, prin gardina plina de florile anotimpului, mici amfore de lut caramiziu, aranjamente din trunchi si ramuri de copaci, ingeri mici de piatra si alte ornamente. Langa biserica este altarul de vara, din lemn, care a inceput si el sa fie decorat cu copii fidele ale unor icoane pictate de Parintele Arsenie Boca, pe post de ferestre. Deocamdata sunt finalizate doua dintre ele. Pe o parte a bisericii este cladirea chiliilor, impunatoare, amintind si ea arhitectura brancoveneasca de la Sambata.

Totul mi-a parut la Sadinca un amestec vizual de ceea ce citisem ca fusese gradina-parc amenajata la Manastirea Sambata de Parintele Arsenie in anii ’40 si de pictura ortodoxa neo-bizantina in stilul atat de personal, de la Biserica din Draganescu… Parintele David reconstituie cu mare atentie atmosfera estetica creata in cele doua locuri, de Sfantul Ardealului…

Biserica este finisata si ea, pictura interioara completa, cea a altarului, stranele… Pe unul din peretii exteriori, lucrat in mozaic este portetul Parintelui Arsenie. In interior, pe cei doi pereti de langa intrare sunt pictati Parintele David Stoica si IPS Mitropolit Laurentiu Streza. Pe podeaua bisericii, marmura alburie.

Mi-a atras insa atentia in chip deosebit, in coltul stang al bisericii, langa altar, “coltul Parintelui Arsenie Boca“, unde, alaturi de doua picturi pe lemn (ovale) ale chipului sau, se gaseste, sub sticla, un odor nepretuit si unic:  patrafirul Parintelui Arsenie si siragul sau de matanii. Patrafirul vechi dar bine pastrat, de culoare galbena cu cateva mici si modeste broderii si fateta interioara bleumarin, iar siragul de matanii din material textil negru, acum devenit gri – sub patina timpului. Alaturi, in coltul sau, strajuiesc alaturi de chipul Sfantului Ardealului doua icoane ale Sfintei Parascheva de la Iasi. O carte mare, cu coperti din catifea visinie, acoperita cu frunzele verzi ale unei plante ornamentale curgatoare, intregesc coltul nepetuit. Neavand binecuvantare, nu am indraznit sa fotografiez. Singura fotografie cu interiorul bisericii este facuta din usa, si cei cu ochi buni pot vizualiza in coltul din stanga, zona in care se afla odoarele.

De azi in trei zile la Schitul din Sadinca va fi hram: “Inaltarea Sfintei Cruci”. Ca la orice hram, lumea era ocupata, agitata. Parintele David indisponibil. Voi reveni acolo, spre binecuvantare. Cred ca sunt inca multe minunatii pe care, ca un fiu iubitor, Parintele David le pregateste la Sadinca, atat in amintirea sfanta a Parintelui Arsenie Boca, cat si in buna luminare catre credinta si dragostea crestineasca a noastra, a mirenilor.

La final am postat o poezie ce se gaseste in biserica, imediat la picioarele picturii cu Parintele Staret, David Stoica. Spre neuitare…

UPDATE: Hramul de la Schitul Sadinca din 14 septembrie 2013 (Ziua Crucii), cu participarea Mitropolitului Ardealului (IPS insusi  de loc din Sambata de Sus, in copilarie crescut la “umbra” povestilor celor mari despre Parintele Arsenie Boca – Sfantul Ardealului)


5 responses to “Schitul de la Sadinca azi – semintele duhovnicesti ale Parintelui Arsenie Boca

  1. […] cum am mentionat intr-un articol anterior pe blog (link aici), la Schitul Sadinca din jud. Sibiu se pastreaza cateva obiecte nepretuite ale Parintelui Arsenie: […]

  2. […] spune mai mult in cuvinte, decat am spus in cele doua interventii anterioare pe blogul meu (vedeti aici si aici), despre locul in care se intampla atatea lucruri frumoase si bune – caci acolo […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: