anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Adormirea Maicii Domnului – o pictura a Parintelui Arsenie Boca si un cuvant al sau

on August 15, 2013

La Manastirea Brancoveanu de la Sambata, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” – ce se serbeaza astazi, se afla, in muzeu, o pictura a Parintelui Arsenie Boca, ce a vietuit la Sambata si a ridicat duhul locului ca nimeni altul, in perioada 1939-1948. Pictura, un epitaf pe panza (foto mai jos), se gaseste la Sambata de cel putin 25 de ani, conform spuselor Parintelui Teofil Paraian. Nu stim cand a fost pictata si nici exact de cand este la Sambata aceasta pictura, dar Parintele Teofil spunea ca epitaful a stat pe perete la vechea staretie, langa cancelarie, vreme de multi ani (in cartea:  “Cine sunt eu? Ce spun eu despre mine – Covorbiri cu Arhim. Teofil Paraian“, redactata de Mitropolitul Ardealului Antonie Plamadeala, Ed. Andreiana, Sibiu, 2011).

Biserica manastirii a fost sfintita la 15 august 1946 (staret era Parintele Arsenie) de catre mitropolitul de atunci, IPS Nicolae Balan (cu mormantul aici), impreuna facandu-se si sfintirea “altarului din padure”, ridicat de catre monahi langa manastire, intre anii 1944-1945. Se implinesc azi 67 de ani de atunci…

epitaf AB

Epitaful pictat de Parintele Arsenie Boca, ce se afla in muzeul Manastirii de la Sambata

La 15 august 1949, la Arad fiind, Parintele Arsenie scria un gand al sau, intitulat “Maica Domnului” – care apare in cartea sa “Cuvinte vii” (editia a II-a, Ed. Charsima, Deva, 2006), si din care extrag pasajul de mai jos:

Nu se poate vorbi numai despre Maica Domnului. Ea e prevazuta de Providenta indata dupa caderea omului. Deci pomenirea Ei, pune din plin, problema refacerii omului. Primul om refacut, e Iisus, Fiul Ei, si toti ucenicii lui Iisus, deci Ea e si Maica Bisericii. A fost instituita, chiar de Iisus, cand era pe cruce, ca maica a crestinatattii, cand i-a dat pe Ioan de fiu si lui Ioan i-a dat-o pe Ea de maica. Daca viata noastra s-ar reduce numai la viata aceasta, cea intre leagan si mormant, toata zdroaba vietii ar fi fara sens. Dar viata noastra nu e numai atata. Stim de la Iisus, ca vom purta si chipul pe care ni l-a aratat El, schimbandu-Se la fata. Aceasta insa, cand se va naste in noi Iisus, asa cum s-a nascut in sfanta Fecioara. Prin asceza si iubire sufletul nostru trebuie sa ajunga la curatia sufletului fecioara, in care se va naste chipul nostru vesnic.

Adaug mai jos cateva fotografii de la Manastirea Sambata, facute cu cateva zile in urma, intre care una este cea reprezentand cupola altarului bisericutei vechi, cu hramul de azi, infatisand pe Fecioara Maria cu Pruncul Iisus:


2 responses to “Adormirea Maicii Domnului – o pictura a Parintelui Arsenie Boca si un cuvant al sau

  1. intacere says:

    Reblogged this on In Tacere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: