anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

O intalnire a Parintelui Teofil Paraian de la Sambata cu “omul care avea doar doua pacate” – Parintele Arsenie Boca

on August 13, 2013
DSC00082

Vedere catre intrarea in Manastirea Brancoveanu de la Samabta se Sus

Parintele Teofil Paraian, duhovnicul orb de la Manastirea Sambata din tara Fagarasului, a avut ca model pe Parintele Arsenie Boca, Sfantul Ardealului, si a fost, la randul sau, model pentru o serie de ucenici ce duc azi mai departe darul din dar… – intre ei, cativa dintre vietuitorii tineri de la Manastirea Oasa: Parintele Staret Iustin si Parintele Pantelimon.

Parintele Teofil Paraian - desen de Gabriela Mihaita David

Parintele Teofil Paraian – desen de Gabriela Mihaita David (albastrude.wordpress.com)

Parintele Teofil s-a asezat la Manastirea de la Sambata in 1953, dar l-a cunoscut inainte de plecarea sa fortuita de acolo pe Parintele Arsenie, mutat la Manastirea Prislop in 1948. Prima intalnire s-a produs in 1942. Despre ea si despre sine, povesteste Parintele Teofil in felul sau original, in cartea “Cine sunt eu? Ce spun eu despre mine – Covorbiri cu Arhim. Teofil Paraian“, redactata de Mitropolitul Ardealului Antonie Plamadeala (Ed. Andreiana, Sibiu, 2011). Din aceasta carte voi cita cateva pasaje, mai jos.

M-am intrebat de multe ori de ce Parintele Arsenie, intr-o vreme, cand se afla la Sambata, purta vesmant alb (din in si incins cu un brau de piele). Este obisnuit, si era si in vremea aceea, ca monahii sa poarte vesminte complet negre. In afara de Parintele Arsenie Boca, personal mai stiu un singur monah care a purtat intr-o vreme, nu demult, vesmant alb: Parintele Rafail Noica (astazi retras “din lume”, in Apuseni). Si cred ca intr-o filmare, si pe Parintele Teofil l-am vazut imbracat in alb. Este posibil ca ceea ce am citit in cartea Parintelui Teofil si voi reda mai jos, sa fie o parte din raspuns. Caci un raspuns “oficial” privitor la cazul sau dreptul de a purta strai calugaresc alb, nu am primit, desi am pus aceasta intrebare, si cred ca in loc potrivit. Am citit undeva (fara sa-mi amintesc acum, pe moment, unde) ca Parintele Arsenie ar fi revenit la straiul monahal negru in ziua cand Regele Mihai a abdicat. Cert este, ca in mai multe fotografii ale sale din perioada anilor ’42-’47, Parintele Arsenie Boca apare imbracat in vesmant alb.

Iata “povestea” primei intalniri dintre adolescentul – pe atunci, Parintele Teofil si Parintele Arsenie, de la Sambata, din 1942:

“... Si dupa aceea am avut posibilitatea sa ajung aicea, la Manastire, la sfarsitul lui august, in 30 august. Era intr-o zi de duminica dimineata cand am ajuns aicea. Dormisem la Sambata de Sus. Parintele era de rand la predica, sau nu stiu, poate predica in fiecare duminica. Insa atunci a vorbit Parintele. Si a tinut o predica politematica. Mi-aduc aminte si acuma foarte bine  de ideile pe care le-a expus Parintele si de felul cum le-a expus.  Era Evanghelia cu nunta fiului de imparat, dupa Evanghelia de la Matei, cap.22, 1-14. Si in legatura cu nunta fiului de imparat si mai ales cu ultimele versete din prezentarea Sfintei Evanghelii de la Matei, adica in legatura cu omul care a intrat la nunta fara sa aiba haina de nunta, Parintele Arsenie a spus ca el s-a poticnit foarte mult de aceste cuvinte ale Evanghelistului Matei, in legatura cu haina de nunta, si ca si-a vazut candva haina cu care era imbracat. Deci, haina care trebuia sa fie de nunta era murdara – zicea Parintele – “ca o spalatoare”. Si, bineinteles, a fost preocupat de a-si inalbi haina. Zicea ca ar fi fost dispus sa faca orice. Orice lucru inferior, spunea acesta, ar fi fost dispus sa-l faca, numai sa-si vada haina curata. N-a spus ce a facut, dar a spus ca a ajuns totusi sa-si vada haina curata. Si asta s-a intamplat aici, la Sambata, la Manastirea aceasta. Nu ne-a spus ziua, noaptea cand s-a intamplat, nici data, ci ca, mergand in biserica, stand in biserica, intre naos si pronaos, acolo unde se ingusteaza biserica, a vazut un copil care statea in aer. Si zicea Parintele ca nu era sprijinit de ceva, nu era sprijinit de pereti, ci statea in aer, ridicat de la pamant. Si a aratat cu mana spre Parintele. Parintele s-a uitat la el insusi, si-a vazut haina curata, alba, doar cu o pata. Cu o pata cam de o jumatate de metru. Acuma eu, ca unul care nu vad, totdeauna am gandit ca pata a fost o linie de o jumatate de metru si cineva mi-a spus ca petele nu sunt din linie, ci sunt asa, stiu eu cum sa zic, revarsate cumva. Si zicea persoana respectiva ca totusi a fost o pata destul de mare, daca a fost de o jumatate de metru, insa eu am gandit-o totdeauna ca pe o linie pe haina. Si Parintele spunea ca acea pata reprezenta un pacat. Nu ne-a spus care era pacatul, ci ca i s-a spus ca mai are unul. Si-acel unul pe care-l are ar putea fi pacatul ca a intampinat vedenia cu ‘Doamne’. Or, ‘Doamne’ nu se  zice decat adresandu-te lui Dumnezeu. Si, explica Parintele, nici Maicii Domnului nu-i zicem ‘Doamne, Maica Domnului’. Zicea Parintele ca copilul a zambit si Parintele si-a dat seama ca acela ar fi pacatul lui, care nu era prezentat ca vreo pata pe haina. Deci as putea zice ca eu m-am intalnit cu Parintele, cu omul care avea doar doua pacate. Insa niciodata nu m-am gandit la el in acest sens. Ca e omul care are doar doua pacate…”

DSC06766

Chilia in care a vietuit, pana la trecerea la Domnul in 2009, Parintele Teofil, la Sambata

DSC00077

Mormantul Parintelui Teofil Paraian, in cimitirul Manastirii de la Sambata


3 responses to “O intalnire a Parintelui Teofil Paraian de la Sambata cu “omul care avea doar doua pacate” – Parintele Arsenie Boca

  1. intacere says:

    Reblogged this on In Tacere.

  2. adorcristy says:

    Reblogged this on Parintele Teofil Paraian.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: