anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Mica bijuterie olteneasca: Manastirea Arnota

on August 13, 2013

Cocotata pe munte, la 840m de altitudine, “ca un cuib de vulturi” singuratic,  am descoperit acest loc minunat, o bijuterie straveche cu adaosuri mai recente (corpul chiliilor), nu departe de mult mai cunoscuta Manastire Horezu, mai catre Ramnicu Valcea, Manastirea din Muntii Capatanii, ce poarta denumirea varfului pe care e pozitionata: Arnota. Si nu stiu daca Arnota nu-i chiar mai frumoasa decat Manastirea Hurezi (Horezu), prin duhul locului, printr-o binecuvantare ce razbate parca din zidurile groase si vechi ale micutei biserici de straja pe buza muntelui si intampina pelerinul luandu-l parca in brate nevazute si blande. Din comuna Costesti, se urca pe un drum de piatra, prafos (tot muntele este calcaros, si la nici 1km de manastire se afla un masiv de calcar in exploatare), in serpentine, cam 7km de la baza si pana la portile manastirii. Insa odata ajuns in fata lor, si mai ales dupa trecerea portii, restransul spatiu unde se gaseste bisericuta veche, ridicata de domnitorul Matei Basarab, intre anii 1633-1636, devine un mic paradis. Este greu sa descriu in cuvinte surpriza avuta dincolo de porti, odata intrata.

DSC09979 DSC00014 DSC09978

O parte din cele ce am vazut, am surprins in fotografiile de aici, insa numai calatorul poate primi acolo, in curtea de la Arnota, botezul bucuriei in curti manastiresti… Plutea miros de mancare buna in reteta romaneasca, in dupa-amiaza fierbinte de vara, in toata curtea; o maica din obste incepuse sa bata toaca in linistea luminoasa, incojurand bisericuta in ritualul stiut. Liniste, pace, bucurie…

DSC09984

*************************

DSC00012

*************************

DSC09983

Pictura Manastirii Arnota este pastrata in cea mai mare parte in forma ei originala (anul 1644). In pronaosul bisericii se afla doua morminte: cel al lui Matei Basarab, care a fost inmormantat mai intai la Targoviste si apoi adus in ctitoria sa, si a lui Danciu vel vornic, tatal lui Matei Basarab, mort in Transilvania in timpul luptelor lui Mihai Viteazul. Mormantul lui Matei Basarab, in marmura alba (foto mai jos), este opera sculptorului Elias Nicolai (1658-1659), cel mai reprezentativ artist al secolului al XVII-lea din Transilvania, un reper in evolutia sculpturii romanesti in piatra si singura marturie asupra echipamentului militar din acest secol. Inscrisul de pe piatra tombala a mormantului lui Matei Basarab spune: “Aici zace Matei Basarab, cu mila lui Dumnezeu, odinioara stapan si domn al Tarii Romanesti, barbat intelept, indurator si milostiv, innoitor a multor biserici si manastiri, niciodata biruit, ci biruitor si a multor invingeri, invingator prea slavit, dusmanilor infricosat, pretenilor de folos, imbogatitor al tarii sale, cel ce cu multa bogatie si intru toate indestulat, in buna pace a domnit 23 ani, a adormit intru Domnul la cinstite batranete, in anul Domnului 1654.


One response to “Mica bijuterie olteneasca: Manastirea Arnota

  1. intacere says:

    Reblogged this on In Tacere.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: