anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

Aduceri aminte…la Manastirea Sambata

on July 25, 2013

Am gasit la Manastirea Brancoveanu de la Sambata, o carte pe care visam demult sa o citesc: o reeditare (2013) a editiei a II-a, aparuta in 1942 (la Editura Cugetarea Georgescu Delafras) a unei carti de referinta pentru mistica ortodoxa: “NOSTALGIA PARADISULUI”  de Nichifor Crainic. Este un autor despre care nu s-a vorbit zeci de ani, care a fost interzis, fiind o personalitate extrem de controversata. Parintele Arsenie Boca l-a admirat si l-a avut reper – ca teolog, filosof si scriitor, l-a ascuns chiar la Manastirea Sambata pentru cateva luni de zile (asumandu-si un risc enorm) atunci cand era vanat – pentru a fi inchis, si i-a purtat, intr-un fel sau altul, un deosebit respect. Si profesorul Nichifor Crainic, va avea cuvinte alese fata de Parintele Arsenie, inclusiv fata de opera sa picturala neasemuita de la bisericuta din satul Draganescu (de langa Bucuresti), pe care incepuse a o realiza la sfarsitul anilor ’60 si pe care Nichifor Crainic a vazut-o, vizitandu-l pe Parintele Arsenie la Draganescu.

Despre  teologul,  scriitorul, poetul, ziaristul, politicianul, editorul, filosoful gândirist, legionarul, (apoi colaborator al securității și unul dintre principalii ideologi antisemiți din România) Nichifor Crainic,  o alta personalitate-referinta a ortodoxiei romanesti, Parintele Dumitru Staniloae, scria in 1940: “Gandirea si apostolatul lui Nichifor Crainic sunt ca o lumina si ca o adiere revarsate neimpartit pe toate planurile principale ale vietii spirituale romanesti, aducand fiecareia din ele o indrumare, o limpezire si o crestere proprie si de insemnatate epocala.

Ajungand la Sambata si gasind pe langa aceasta carte a lui Nichifor Crainic si o alta – “Dostoievski si crestinismul rus“, mi s-a parut ca intr-un fel, lucrurile se leaga. Aveam in fata, la distanta, si Crucea eroilor rezistentie anticomuniste din Muntii Fagarasului ridicata la Manastirea Brancoveanu in 1995 (foto mai jos), si am zarit cateva coroane de flori si lampase in jurul ei, semn al comemorarii recente. Intr-adevar, anuala comemorare din prima duminica de dupa sarbatoarea Sfantului Ilie, a adunat aici pe cei ce-si mai amintesc aceasta frantura dura si grea de istorie romaneasca, ramasa, pentru multi dintre noi (cei care am invatat istoria dupa manulalele comuniste) intr-o negura totala. Mai multe despre comemorarea din acest an, se pot citi in link-urile de mai jos.

ZILELE REZISTENTEI NATIONALE de la Sambata de Sus – 19-21 iulie 2013

,,Rămas bun, munţi dragi…”. Comemorarea eroilor Rezistenţei Anticomuniste Făgărăşene

Am citit, pe contra-coperta cartii lui Nichifor Crainic, “NOSTALGIA PARADISULUI” (editia 2013 – Ed. Fundatiei Sfintii Martiri Brancoveni si Editura Babel), pe care am cumparat-o azi de la pangarul de vis-avis de Cruce, o seama de fraze care pot rotunji –  in cea mai oportuna maniera – gandul nostru catre intelegerea vremurilor si oamenilor recent comemorati la Sambata, a legionarilor si a conceptiei lor. Nichifor Crainic zugraveste in modul cel mai plastic o stare de spirit – a vremii, o forma de gandire si de actiune, pe care, repet, multi dintre noi nu am inteles-o si poate inca nu suntem, din nefericire (!!!), capabili sa o intelegem corect. Insa cred ca parte din afirmatiile de mai jos sunt perene si ne privesc in cea mai mare masura, azi, ca si la vremea cand erau scrise:

Democratia e arta de a sacrifica poporul in beneficiul personal. Eroismul e arta de a sluji neamul prin sacrificarea ta. Eroismul nu poate fi democrat; el e insa totdeauna demofil. Demofilia inseamna iubirea de neam, identificarea ta cu durerile si aspiratiile lui. Numai cine iubeste intelege si numai cine intelege e in stare sa se transforme in razbunator. Dragostea e izvorul sacrificiului. Daca Hristos n-ar fi iubit, nu s-ar fi lasat rastignit. caci nu te iubeste cu adevarat decat cine sufera cu tine de durerea ta. 

Crima democratiei e ca a pus la mezat Patria.

Doua mari neajunsuri ne-au pulverizat puterile si au contribuit la eclipsa constiintei noastre de stapani: eroarea sociologica a teoriei claselor si partidele politice. Etnocratia nu se poate intemeia pe teoria claselor si nu se poate realiza prin mijlocul partidelor. Clase si partide inseamna razboi de nimicire intre partile alcatuitoare ale natiunii. 

Crestinismul e cultul indraznelii fara limita si izvorul de inspiratie al celui mai nobil eroism.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: