anomismia

In bataia vantului fiecarei zile (continuare)…

“Cea mai frumoasa perioada din viata mea” – Parintele JUSTIN PARVU

on July 15, 2013

In numarul 3/2008 al revistei ‘ATITUDINI‘ – revista Fundatiei Justin Parvu, a aparut un interviu realizat de Maica Fotini de la Petru Voda, despre perioada petrecuta la inchisoarea de la Aiud, de catre Parintele Justin. Extrag mai jos din acel text, raspunsul Parintelui la intrebarea: “Ce a insemnat puscaria Aiudului pentru sfintia voastra?”

image51

Parintele Justin – desen de Gabriela Mihaita David (albastrude.wordpress.com)

Primii doi ani din Aiud au fost pentru mine cea mai linistita perioada din viata mea. A fost singurul loc din viata mea in care am avut si eu timp de o pravila, de un canon de rugaciune mai intensa, ca, altfel, tot restul vietii a fost o continua hartuiala. Dar eu m-am lasat mereu in voia lui Dumnezeu si nu mi-a placut niciodata sa fug de greu. Tot ce am primit in viata mea am luat-o ca din mana lui Dumnezeu. In Aiud am stat singur in celula vreo 6 luni. Si a fost cea mai frumoasa perioada din viata. M-am intretinut acolo cu scrierile insemnate pe pereti. Erau o multime, din toate domeniile. Tot ce voiai: vocabular pentru engleza, franceza, germana, italiana, teologie, agricultura si din orice domeniu puteai gasi acolo insemnari folositoare. Aici am descoperit cu adevarat taina vietii duhovnicesti. Aici am invatat intr-adevar sa si mananc. In camaruta asta au venit momente de liniste si pace, de post, si nu lipsea rugaciunea. Aveam un program alcatuit din rugaciunea ‘Domane Iisuse…’, ‘Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu’ si Paraclisul Maicii Domnului. Aici am invatat sa ma rog si frumusetea acelei rugaciuni n-am mai trait-o niciodata in libertate. Cei pe care i-a invrednicit Dumnezeu sa moara mucenici acolo ajunsesera cu adevarat la un stadiu sporit al rugaciunii si Hristos i-a luat degraba la El.


3 responses to ““Cea mai frumoasa perioada din viata mea” – Parintele JUSTIN PARVU

  1. Iata , darul dvs. e cu mult mai frumos !
    Vesnica pomenire dragului Parinte , Justin Parvu !

  2. anomismi44 says:

    Este darul Parintelui in inimile noastre! Cat de mult as vrea sa ajungem pana la unghia piciorului sau… Vesnica Sa pomenire!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: